
خبرگزاری بانو – جنیفر کارول مکنیل، وزیر بهداشت ایرلند، در دیدار با شماری از اعضای مجمع زنان افغانستان، نقض حقوق بشر تحت حاکمیت طالبان را به شدت محکوم کرد و تأکید کرد که کشورش به حمایت از زنان و دختران افغانستان ادامه خواهد داد. نمایندگی ایرلند در سازمان ملل متحد در اکس نوشت که خانم مکنیل اعلام کرده است که ایرلند به حمایت خود از حقوق زنان و دختران افغان ادامه خواهد داد و تلاش خواهد کرد تا صدای آنان را در سطح جهانی به گوش همگان برساند.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که پس از بیش از سه سال از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، زنان و دختران افغان از ابتداییترین حقوق خود محروم شدهاند. فعالان حقوق زنان در افغانستان میگویند که شرایط زندگی برای زنان و دختران تحت حاکمیت طالبان به حدی دشوار شده که «حتی نفسکشیدن» برای آنان تبدیل به چالشی بزرگ شده است. طالبان، بهویژه در یک سال گذشته، محدودیتها و ممنوعیتهای جدیدی را علیه زنان اعمال کردهاند که بیشتر از هر زمان دیگری بر حقوق آنان تأثیر گذاشته است.
طالبان علاوه بر صادر کردن نزدیک به صد فرمان ضد حقوق زنان، در یک سال گذشته پنج فرمان جدید برای محدود کردن حقوق آنان صادر کردهاند. این فرمانها شامل مواردی چون ممنوعیت تحصیل دختران در انستیتوتهای علوم صحی و محرومیت زنان از کار در مؤسسات داخلی و خارجی میشود. همچنین، طالبان با تصویب قانون «امر به معروف»، شرایط زندگی را برای زنان دشوارتر کردهاند و محدودیتهای بیشتری را در مورد حقوق زنان اعمال کردهاند.
از دیگر محدودیتهای مهمی که طالبان در سال گذشته برای زنان وضع کردهاند، میتوان به کاهش حقوق کارمندان زن، تصویب قوانین جدید ضد زنان مانند «عورت دانستن صدا و صورت زنان»، و مسدود کردن پنجرههای ساختمانهای مسکونی در مناطقی که زنان حضور دارند، اشاره کرد.
در همین راستا، فشارهای بینالمللی بر طالبان افزایش یافته است. اخیراً یک دادستان دادگاه کیفری بینالمللی درخواست صدور حکم بازداشت رهبر طالبان و رئیس دادگاه عالی این گروه را به این دادگاه ارائه کرده است. این اقدام از سوی ۹ کشور از جمله بریتانیا، فرانسه، دانمارک و کره جنوبی مورد حمایت قرار گرفته است، که نشاندهنده شدت نگرانیهای جهانی از نقض حقوق بشر در افغانستان تحت حاکمیت طالبان است.
در این شرایط، جامعه جهانی بهویژه سازمانهای حقوق بشری و کشورهایی مانند ایرلند، بر تعهدات خود برای حمایت از حقوق زنان و دختران افغانستان تأکید دارند و همچنان در تلاشاند تا صدای مظلومیت این زنان را به گوش جهانیان برسانند.