خبرگزاری بانو: در آستانهی روز جهانی «نه به تنباکو»، سازمان جهانی صحی با ابراز نگرانی از وضعیت موجود، اعلام کرده است که مصرف تنباکو در افغانستان به سطح نگرانکنندهای رسیده است؛ بهویژه در میان نسل جوان.
این سازمان روز شنبه، ۱۰ جوزا، با نشر پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، هشدار داده که شرکتهای تولیدکننده تنباکو با تبلیغات گمراهکننده، بهگونهای هدفمند نوجوانان و جوانان افغانستان را بهسوی مصرف این ماده سوق میدهند.
در این پیام آمده است که یکی از رایجترین انواع تنباکو در افغانستان، «نسوار» است؛ مادهای که با وجود ظاهر بیضرر آن، آثار مخرب و بلندمدتی بر سلامت جسم و روان مصرفکنندگان میگذارد.
ادوین سنیزا سالوادور، نماینده سازمان جهانی صحی در افغانستان، در اظهاراتی گفته است که مصرف تنباکو در میان پسران نوجوان در حال افزایش است و اگر برای مهار این روند اقدامی جدی صورت نگیرد، آیندهی سلامت عمومی کشور در معرض تهدید جدی قرار خواهد گرفت.
او تأکید کرده: «در افغانستان، زمان آن فرا رسیده است تا این چرخهی خطرناک شکسته شود. ما باید نسل آینده را از تأثیرات ویرانگر تنباکو محافظت کنیم.»
بر اساس آمارهای گذشته که از سوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان منتشر شده بود، نزدیک به ۲۷ درصد از شهروندان افغانستان بهگونهی منظم تنباکو مصرف میکنند؛ آماری که شامل زنان نیز میشود.
سازمان جهانی صحی از تمامی نهادهای ملی، آموزشی و جامعه مدنی خواسته است تا در راستای آگاهیدهی، پیشگیری و محدودسازی دسترسی به محصولات تنباکو، تلاشهای هماهنگتری انجام دهند.
روز جهانی «نه به تنباکو»، هر سال بهعنوان فرصتی برای بازنگری سیاستهای بهداشتی و بسیج عمومی علیه گسترش مصرف مواد دخانی گرامی داشته میشود؛ اما در کشوری مانند افغانستان، این روز بیش از آنکه یک یادآوری باشد، زنگ خطری برای آیندهای است که سلامت آن زیر سایه دود گم شده است.