
خبرگزاری بانو – صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) با انتشار بیانیهای اعلام کرد که با آغاز سال تعلیمی جدید در افغانستان، ۴۰۰ هزار دختر دیگر از ادامه تحصیل محروم شدهاند. به این ترتیب، شمار دخترانی که طی بیش از سه سال حکومت طالبان از دسترسی به آموزش محروم شدهاند، به ۲.۲ میلیون نفر رسیده است.
کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف، در این بیانیه گفته است: «با آغاز سال تحصیلی جدید، سه سال از ممنوعیت تحصیل متوسطه دختران در افغانستان میگذرد. اگر این ممنوعیت تا سال ۲۰۳۰ ادامه یابد، بیش از چهار میلیون دختر از آموزش فراتر از مقطع ابتدایی محروم خواهند شد.» وی تاکید کرده که این تصمیم پیامدهای ناگواری برای آینده میلیونها دختر افغان به همراه خواهد داشت و این بحران تأثیرات منفی گستردهای بر سیستم بهداشت، اقتصاد و آینده کشور خواهد داشت.
مدیر اجرایی یونیسف همچنین افزود که محدودیتهای آموزشی برای دختران خطرات جدی برای رفاه آنان ایجاد میکند، از جمله افزایش ازدواجهای زودهنگام که میتواند عواقب منفی برای سلامت و زندگی این دختران داشته باشد. وی اشاره کرد که با کاهش آموزش برای دختران، افغانستان با کمبود جدی نیروی کار بهداشتی زن روبهرو خواهد شد که این امر میتواند جان هزاران زن و کودک را در معرض خطر قرار دهد.
یونیسف همچنین تخمین زده است که در نتیجه این بحران، بیش از یکهزار و ۶۰۰ مرگ مادر و بیش از سههزار و ۵۰۰ مرگ نوزاد در افغانستان رخ خواهد داد. کاترین راسل در این زمینه تصریح کرد: «این اعداد تنها آمار نیستند، بلکه نشاندهنده زندگیهای از دست رفته و خانوادههای متلاشیشده هستند.»
یونیسف در بیانیه خود تأکید کرده است که بیش از سه سال است که حقوق دختران افغان نقض شده است و حالا زمان آن رسیده که به همه دختران اجازه داده شود تا به مدرسه بازگردند. این سازمان همچنین اعلام کرده که برای ۴۴۵ هزار کودک، از جمله ۶۴ درصد دختران، از طریق برنامههای آموزشی مبتنی بر جامعه، دسترسی به آموزش فراهم کرده است.
یونیسف به حمایت از حق آموزش برای تمام کودکان افغان، اعم از دختران و پسران، ادامه خواهد داد و از طالبان خواسته است که «فوراً» این ممنوعیت را لغو کنند. این سازمان تأکید کرده است که آموزش نه تنها یک حق اساسی است، بلکه مسیری برای ساخت جامعهای سالمتر، باثباتتر و مرفهتر است.