خبرگزاری بانو: همزمان با تشدید روند اخراج مهاجران افغانستان از پاکستان، هزاران پناهجوی افغانستان که در انتظار دریافت ویزای بشردوستانه استرالیا هستند، با خطر بازداشت و بازگرداندهشدن به افغانستان مواجهاند. رسانهی استرالیایی اسبیاس گزارش داده است که با وجود ارائه نامههای تضمینی از سوی سفارت استرالیا، پولیس پاکستان به این اسناد توجهی نشان نمیدهد.
براساس گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت، تنها از آغاز ماه اپریل تا کنون، بیش از ۶۰ هزار شهروند افغانستان از پاکستان اخراج شدهاند؛ بسیاری از آنها بدون بررسی وضعیت حقوقی یا نیازهای پناهندگی، به افغانستان بازگردانده شدهاند.
احمد، یکی از پناهجویان افغانستان که در پاکستان زندگی میکند، به اسبیاس گفته است که نامه تضمینی سفارت استرالیا «فاقد بارکد یا شماره تماس» است و پولیس پاکستان آن را به رسمیت نمیشناسد. او هشدار داده است که علیرغم داشتن این مدارک، پناهجویان همچنان در معرض بازداشت و اخراج قرار دارند.
او همچنین با اشاره به وضعیت بحرانی پناهجویان گفت: «ما با مشکلات اقتصادی، امنیتی و اجتماعی در پاکستان مواجه هستیم. فرزندان ما از آموزش محروم شدهاند و هیچ خدماتی دریافت نمیکنیم.»
مریم زاهد پوپل، فعال حقوق زنان مقیم سیدنی، در گفتوگو با اسبیاس ابراز نگرانی کرد که زنان و کودکان افغانستانی در پاکستان در معرض خطر جدی هستند. او تأکید کرد: «بسیاری از این افراد از رژیم طالبان گریختهاند و اگر مجبور به بازگشت شوند، ممکن است با پیامدهای فاجعهباری چون زندان، آزار و حتی مرگ مواجه شوند.»
سازمان عفو بینالملل نیز نسبت به موج اخراجهای اخیر هشدار داده و از دولت استرالیا خواسته است برنامهی اسکان بشردوستانه خود را بهطور سالانه به ۳۰ هزار نفر افزایش دهد و دستکم ۲۰ هزار ویزا را به پناهجویان افغانستان اختصاص دهد.
این سازمان با اشاره به آسیبپذیری اقشار مختلف مانند روزنامهنگاران، مدافعان حقوق بشر، هنرمندان، اقلیتهای مذهبی و قومی، زنان، کودکان و افراد همجنسگرا در افغانستان، از دولت استرالیا خواسته است به تعهدات اخلاقی و قانونی خود در قبال حفاظت از پناهجویان پایبند باشد.
عفو بینالملل تأکید کرده است که تسریع روند پردازش پروندهها و افزایش ظرفیت پذیرش، میتواند جان هزاران پناهجوی افغانستان را نجات دهد و آنها را هرچه زودتر به امنیت و آیندهای روشنتر برساند.
از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ (سقوط کابل) تا ۳۰ جون ۲۰۲۴، دولت استرالیا به ۱۹ هزار و ۷۸۷ شهروند افغانستان ویزای بشردوستانه اعطا کرده است. اما روند فعلی کند و پیچیده، هزاران پناهجو را در وضعیت بیسرنوشت در پاکستان نگه داشته است.