خبرگزاری بانو: در حالی که دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم هستهای میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده قرار است روز جمعه، ۲۳ می، در شهر رُم ایتالیا برگزار شود، اختلافات اساسی میان طرفین همچنان پابرجاست.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در گفتوگویی با شبکه الشرق، غنیسازی اورانیوم را «دستاورد ملی» و «غیرقابل صرفنظر» خوانده و تأکید کرده است که این برنامه نه وارداتی است و نه وابسته به کشورهای دیگر، بلکه محصول توان علمی دانشمندان ایرانی در یک عرصه «پیچیده و پیشرفته» است. عراقچی افزود که ایران بهدلیل همین برنامه، سالها زیر فشار تحریمهای بینالمللی قرار گرفته و مردم این کشور بهای آن را پرداختهاند.
او همچنین یادآور شد که برخی از دانشمندان ایرانی بهدلیل مشارکت در این برنامه، ترور و کشته شدهاند.
در مقابل، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه امریکا، در مصاحبهای با شبکه فاکس نیوز، خواستار توقف کامل غنیسازی اورانیوم توسط ایران شده و گفته است: «تنها کشورهایی که اورانیوم غنیسازی میکنند، کشورهایی هستند که سلاح هستهای دارند.»
او همچنین تأکید کرد که هر توافق آینده باید شامل بازرسیهای بدون محدودیت از تمامی تأسیسات ایرانی، از جمله سایتهای نظامی، باشد.
همزمان با ادامه مذاکرات، منابع خبری گزارش دادهاند که اسرائیل در حال آمادهسازی برای یک حمله نظامی سریع به تأسیسات هستهای ایران در صورت شکست مذاکرات هستهای است. این منابع میگویند که جامعه اطلاعاتی اسرائیل ارزیابی خود را از انتظار برای توافق به پیشبینی احتمال شکست مذاکرات تغییر داده است. یک نگرانی کلیدی برای دولت ترامپ این است که نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، ممکن است بدون تأیید صریح امریکا اقدام کند. نتانیاهو هفته گذشته جلسهای محرمانه با وزیران ارشد و مقامات اطلاعاتی برگزار کرده است تا درباره این وضعیت بحث کند. همچنین، منابع اسرائیلی اشاره کردهاند که هرگونه اقدام نظامی ممکن است یک کمپین طولانیمدت باشد که حداقل یک هفته به طول انجامد، نه یک حمله تکنفره. Axios
با وجود تلاشهای دیپلماتیک، اختلافات اساسی میان ایران و امریکا همچنان پابرجاست. ایران بر حق خود در غنیسازی اورانیوم تأکید دارد، در حالی که امریکا خواستار توقف کامل این فعالیتها و بازرسیهای بیقیدوشرط است.
در صورت شکست مذاکرات، تهدیدات نظامی اسرائیل میتواند تنشها را به شدت افزایش دهد و بر امنیت منطقه تأثیر بگذارد.
دور پنجم مذاکرات قرار است روز جمعه در رُم برگزار شود و باید دید که آیا طرفین قادر خواهند بود بر اختلافات فائق آیند یا اینکه مذاکرات به بنبست خواهند رسید.